Guide til at vælge babygarn til hækling

Blåt babytæppe og en giraf på bidering

*Indlægget indeholder reklamelinks 

Det er nok ingen hemmelighed, at jeg er vild med at hækle ting til babyer, og derfor har jeg valgt at opdatere min guide til garn og materialer, så den gør jer endnu klogere på, hvordan man finder det perfekte babygarn til hæklede babyting og barselsgaver.

Sikkerhed, miljø og allergener – dette skal du vide

Forskelligfarvede garnruller på et bord

Der findes efterhånden mange slags økologisk garn på markedet, og det kan være rigtig godt at gå efter, når man skal hækle tøj til børn eller legetøj til babyer, da et ikke-økologisk garn kan give dit barn allergener og udslæt. Jeg vil derfor altid anbefale brugen af økologisk garn til tøj til små børn.

Gå ikke på kompromis med uldkvaliteten

Hvidt hæklet pandebånd udstrakt af to hænder

Med specielt babytæpper er det væsentligt, at ulden er af en god kvalitet. Det modvirker kløe og er generelt set bare et blødere garn at have med at gøre end eksempelvis bomuldsgarn.

Derfor er det, som med varedeklarationerne i supermarkederne, vigtigt at tjekke, hvad garnet indeholder. Med 100 % uld sikrer du, at ulden er så naturlig som mulig, og prisen vil altid være derefter.

Babyer gylper – også på dit babytæppe

Lyseblåt babytæppe sammenkrøllet på et bord

Ja, det er værd at have med i tankerne! Det er en meget vigtig overvejelse, som jeg har lært på den hårde måde. Uldgarn kan være ekstremt lækkert og dyrt og kommer i alverdens former og prisklasser. Det kan være fristende at give flere hundrede kroner for garn til babytæppet for noget ekstra lækkert garn, men husk på, at en af de vigtigste ting med babygarn, er, at det skal være muligt at vaske garnet, uden det falder fra hinanden eller mister fastheden.

Disse vaskeanvisninger vil altid være at finde på garnet. Husk dog at lægge tøj, bamser samt andre hæklede og strikkede lækkerier fladt til tørre i den ønskede facon. Så bliver resultatet bedst! Det er dog vigtigt at understrege, at uld ikke skal vaskes for ofte. Man kan i stedet lægge det ud en dugget morgen, da dette vil få uldens fibre til at rejse sig igen.

DROPS Baby Merino er mit bedste bud på uldgarn til prisen

Jeg har prøvet mange typer af babygarn, og med aspekter som gylp, allergier og uldkvalitet er jeg endt på Drops Baby Merino (Rito.dk) som min ‘go-to’, når jeg skal bruge babygarn til tæpper uden at ende med et rødglødende dankort.

Hvad med 100 % bomuldsgarn?  

blandede garnruller og hæklede kugler

Det er klart, at uldgarn primært er til tæpper, trøjer og lignende. Derfor har du sikkert opdaget, at jeg ofte benytter mig af Drops Loves You-garn i mine opskrifter. Jeg kan enormt godt lide fastheden og det faktum, at det udvikles af 100 % genbrugt bomuld.

Følg garnanvisningerne – for et mere holdbart resultat

Garn og hæklede ting i en stor bunke

Der findes flere forskellige garngrupper, men opskrifterne på min hjemmeside tilhører typisk gruppe A, som er den mest anvendte garngruppe. Garngrupperne indikerer strikkefastheden (pr 10 cm), og langt de fleste ligger inden for garngruppe A, som har en strikkefasthed på 23-26 masker pr 10 cm. Det er typisk denne gruppe garn man anvender til amigurumi. Alle opskrifterne på IdaMarieHækler.dk er hæklet fra garngruppe A på nær den lille bidering. Jeg vil anbefale, at man altid anvender garn fra samme garngruppe, når man hækler sine ting, da alle individuelle opskrifter tager hensyn til, hvilken slags garngruppe, netop de har anvendt.

Rito har lavet en fin oversigt over garntyper inddelt efter garngruppe (Rito.dk), som jeg ofte bruger til at danne mig et overblik over hæklefastheden i masker og centimeter. 

Uanset hvilken garngruppe du kaster dig ud i, er det desuden også vigtigt at bruge den rigtige størrelse nål. På garnet vil det altid fremgå, hvilken nål det anbefales, at du bruger. Ved at gå op i netop valget af nål, opnår du det bedste resultat samt den rigtige hæklefasthed. Inden for amigurumi er det oftest en nål på 3.0 mm, der skal bruges, men nogle gange kan man godt gå en halv millimeter op eller ned (2.5 mm eller 3.5 mm), alt efter hvilket garn, man anvender. Herfra skal man så ydermere huske, at anvender man en anden nål end anbefalet, vil ens arbejde blive hhv. lidt større eller lidt mindre end det er tænkt.

Find opskrifter på hæklede babyting  

 

God fornøjelse ♡


Skriv en kommentar

For at undgå spam skal kommentarer lige godkendes, før de offentliggøres. Men skriv endelig, og din kommentar vil blive vist hurtigst muligt ♡