Oversigt over hæklemasker og teknikker

Oversigt og hæklemasker og teknikker

Nu kan du finde hækleguides på min hjemmeside, så du nemt og hurtigt kan finde en guide på den eller de hæklemasker, der volder problemer, uanset om du er ved at lære at hækle fra bunden eller bare lige vil have opfrisket de meste basale teknikker.

Få et overblik over de forskellige hæklemasker på én side, og lær at hækle trin-for-trin i dit eget tempo

Der findes tonsvis af hækleguides på nettet, men de varierer alle i kvalitet og overskuelighed, og det kan derfor være besværligt at skulle hoppe mellem utallige af guidesider for at finde lige netop den guide, du har brug for. 

Målet med mine guides til hæklemasker og teknikker er derfor at skabe en overskuelig guideside, hvor du kan finde lige de guides, du har brug for - alle sat op i simpel punktform med billeder og uden alt for meget tekst. På alle mine hækleopskrifter er der direkte links til alle nødvendige hækleguides til de masker og teknikker, du skal bruge.  

Den magiske ring

Lær at hækle en magisk ring

Den måske sværeste af dem alle sammen er den magiske ring, og jeg har selv brugt timer på at prøve at lure, hvordan den fungerede! Det største problem var at få ringen til at være ’magisk’, dvs. kunne hive i den lille snor, så alle maskerne samlede sig og blev til en fin ring. Men min guide til den magiske ring er simpel at følge, og du kan altid skrive en kommentar, hvis du er i tvivl om noget, og så vil jeg svare så hurtigt som muligt.

Det næste skridt inden for hækling er enten at have styr på sine fastmasker eller sine luftmasker, alt efter om man starter med at hækle en karklud eller et sødt lille dyr. Begge masker er heldigvis simple, og når først du har fanget det, er det ligesom at cykle. Man glemmer det aldrig. Du kan se forskellen herunder ♡

Fastmasker

Lær at hækle en fastmaske

Fastmaskerne er simple og betegnes som en af hæklekunstens grundmasker. Dog kan det være svært at lave dem ensartede.  

Luftmasker

Lær at hækle en luftmaske

Luftmasker bruges for det meste som den første række, når du skal hækle en klud, et tæppe eller lignende. Selvom luftmaskerne er nemme at hækle, så giver jeg et par gode tips i min guide, der gør det nemmere at hækle videre efter startrækken er lavet. 

Kædemasker

Lær at hækle en kædemaske

Kædemasker kan man også ofte støde på, og selvom man for det meste kun laver dem, når man afslutter sit arbejde og hæfter ende, så er det en smart lille maske, som er næsten lige så nem som luftmasken.

Stangmasker

Guide til at hækle en stangmaske trin for trin

Der er mange hækleprojekter, som ikke kræver at du kan udføre flere masker, end de ovennævnte, men det er rigtig fint at have styr på sine stangmasker. De er, som navnet antyder, lange masker, som kan bruges til at lave fine mønstre med, når du hækler karklude og tæpper, men de kan også bruges til at forme dine fine amigurumi-kreationer. Stangmaskefamilien er endda også udvidet til at indeholde halve stangmasker og endda dobbelte stangmasker og tredobbelte stangmasker. De bygger alle på samme princip, men sørg for at have styr på din stangmaske, inden du giver dig i kast med de andre, det vil gøre det langt lettere at lære.

Klyngemaske

Guide til at hækle en klyngemaske

Klyngemasker består af tre ufærdige stangmasker, hvilket svarer til tre stangmasker uden det sidste gennemtræk. Med klyngemaskerne trækkes garn og nål igennem maskerne, efter den sidste stangmaske er lavet. 

Man ser ofte klyngemasker i tæpper eller karklude, og det er derfor ikke nødvendigvis noget, man falder over særlig tit. Dog er det en maske, som dukker op i ny og næ, og som kan være en irriterende stopklods midt i den fredfyldte hækling. Denne maske giver en utroligt fin tekstur og er blandt andet brugt i min makeup-pung og min clutch!

Den dobbelte stangmaske 

Guide til at hækle en dobbelt stangmaske

Den dobbelte stangmaske er ikke svær, hvis du allerede er en mester til at hækle stangmasker, og derfor kommer det heller ikke til at knibe med den dobbelte stangmaske. Den dobbelte stangmaske er ikke anvendt så meget inden for hækling, men den dukker op i ny og næ. Det er ret sjældent, at den anvendes til at hækle dyr, men ses ofte i granny squares, tæpper osv.  

Den tredobbelte stangmaske 

Guide til at hækle en tredobbelt stangmaske

En tredobbelt stangmaske er ikke særlig besværlig for dig, der allerede mestrer almindelige stangmasker og dobbelte stangmasker. Men som med alle andre masker, kræver det ofte lige en lille guide. Det er helt samme princip, og masken forekommer ofte i granny squares, men også sommetider i amigurumi. 

 

Hækleteknikker

Usynlige indtagninger af fastmasker

Guide til at lave en usynlig indtagning af en fastmaske

Når man hækler amigurumi, bolde og andre runde ting, har man brug for at lære at lave indtagninger af fastmasker. Desværre laver det ofte nogle store huller, så ens arbejde ikke ser lige så fint ud. Dette kan undgås ved at lave usynlige indtagninger af fastmasker, og der er næsten ikke forskel på, hvordan man hækler de to, så det er bare med at gå i gang med at bruge de usynlige, for det vil gøre en verden til forskel for dit færdige arbejde.

Hækling i bagerste maskeled 

Guide til hækling i bagerste maskeled

Er du faldet over begrebet 'hækling i bagerste maskeled' i din opskrift? At hækle i bagerste maskeled betyder, at nålen kun skal stikkes ned i forreste maskebue. Forvirret? Det forstår jeg godt. Du er måske vant til kun at hækle amigurumi, og her er det sjældent, at man hækler i bagerste maskeled. Dog forekommer teknikken ofte i hækling af tøj, sjaler, huer og halstørklæder. 

Guide til at hækle i dobbelt garn 

Guide til at hækle i dobbelt garn

Dobbelt garn?! Åh nej. Det kan lyde meget besværligt, men det er slet ikke svært, når først, du har lært teknikken. Min guide til at hækle i dobbelt garn lærer dig trin for trin, hvordan du griber teknikken an. Dobbelt garn (eller dobbelt tråd, som det også kaldes), kan bruges til at styrke det, du er ved at hækle. Det bruges blandt andet i mine hæklede bordskånere, hvor jeg har haft brug for at styrke garnet, så det bedre kan tåle varme ting. 

Som navnet indikerer, hækler man med denne teknik med to tråde i stedet for én. Mange er forvirrede over, om man simpelthen skal hækle med to garnruller på samme tid, eller om man skal splitte sin tråd. Derfor har jeg naturligvis også en guide til dobbelt garn. 

Alle nødvendige guides direkte i opskrifterne 

Jeg har ofte selv manglet muligheden for at klikke direkte på en detaljeret hækleguide, når jeg har fundet opskrifter på nettet. Især i det første halve år var det utroligt besværligt at læse en opskrift med en eller flere nye teknikker eller masker, som man aldrig havde set før og forlade opskriften for at søge på nettet efter en god guide. Man mister nemlig fokus utroligt hurtigt, og i mange tilfælde kom jeg aldrig videre med opskriften. 

Derfor har jeg ændret måden, hækleblogs benytter guides på ved at linke direkte til de nødvendige hækleguides fra opskriftsoversigten. På den måde kan du lynhurtigt åbne min hækleguide i et separat vindue, mens du fortsætter hækleriet. 

 

Har du forslag til nye guides, eller skal nogle af punkterne uddybes? 

Husk, at mine guides er til for at hjælpe dig med at hækle mine opskrifter så nemt som muligt. Hvis du har brug for, at visse punkter bliver uddybet eller savner nogle guides, som jeg endnu ikke har lavet, så skriv en kommentar   

Se alle ækleopskrifter fra Ida-Marie Hækler


3 kommentarer

 • Hej Ida Marie.
  Jeg er nybegynder, og har et problem. Jeg har søgt og søgt online for at prøve at finde råd til mit problem men uden held, hvorfor jeg nu skriver til dig. Mit problem er at mit hækleri bliver meget hullet. Dette er ikke kun ved indtagninger men bare generelt. Jeg forsøger at hækle amigurumi og har lært de forskellige masker, i teorien i hvertfald. Men i praksis ser det ikke rigtigt ud. Jeg har forsøgt med en mindre hæklenål end anvist i opskriften, da jeg fik et råd om dette, men det hjælper ikke. Har du et godt råd? På forhånd tak :)

  Maria
 • Kære Jane
  Jeg beklager, at svaret har været så længe undervejs. Jeg håber, at du for længst har fundet svaret på dit spørgsmål.
  Tusind tak for dine søde ord, hvor er jeg bare glad for, at du finder mine guides brugervenlige:)
  Du har helt ret i, at jeg desværre ikke har nogle guides til udtagninger. Men en udtagning laver du blot ved, at hækle 2 fastmasker i samme maske i stedet for kun at hækle 1 fastmaske. Min guide til usynlige indtagninger, er faktisk bare en guide til indtagninger, og den er perfekt til amigurumi. Den kaldes usynlig, fordi indtagningen næsten ser usynlig ud.

  Jeg håber, at du har fået lavet den fineste lille påskekylling<3

  Ida-Marie
 • Hej Ida-Marie. Jeg er fuldstændig nybegynder, men har besluttet mig for at begynde med en påskekylling, der først består af en magisk ring og derefter kun af fastmasker. Der er også indtagning og udtagning (hedder det det?) og der støder jeg på et problem. Jeg kan ikke finde noget om det på din side. Synes du forklarer de forskellige masketeknikker rigtig godt, men kan kun finde noget om usynlig indtagning af fastmasker på din side.

  Jane Elvig Hørlev

Skriv en kommentar

For at undgå spam skal kommentarer lige godkendes, før de offentliggøres. Men skriv endelig, og din kommentar vil blive vist hurtigst muligt ♡